Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Guifi.net, la connectivitat alternativa, arriba a Alcanar

Guifi.net, la connectivitat alternativa, arriba a Alcanar

| Acció Social

Durant els pròxims mesos, Guifi·net començarà a operar al municipi per a oferir els seus serveis, com a resultat d’un conveni signat amb l’Ajuntament d’Alcanar. Guifi·net és un projecte col·laboratiu organitzat horitzontalment que planteja el món de les telecomunicacions des d’una òptica alternativa.

“Es tracta d’una xarxa de telecomunicacions oberta i neutral que connectarà a la població i permetrà intercanviar recursos lliurement”. Explica Jordi Monfort, regidor de l’àrea de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament. A hores d’ara, “l’entitat, amb el suport del consistori, està preparant les instal·lacions que permetran muntar la infraestructura per a desplegar la senyal al municipi”, afegeix.

Héctor García, president de l’associació Guifi.net Maestrat, s’esforça per fer-nos entendre l’essència de tot plegat. “Cal diferenciar molt bé el que és Internet d’una intranet, que definiria millor el que som nosaltres”, repeteix contínuament. Guifi.net connecta tot aquell que vulga formar part d’aquesta comunitat, siguen particulars, entitats, empreses o administracions locals, optimant els avantatges de la societat de la informació per a fomentar la democratització de les noves tecnologies, la innovació i la competitivitat local. “Aconseguim que els equips que formen part de la xarxa puguen parlar entre ells”, ens simplifica Héctor. Això, però, no exclou l’accés a Internet. Que aquest arribe a tothom i, a més, a un preu just, és també un dels objectius de l’associació.

A l’esquerra d’Héctor hi seu Juan Antonio Baila, un dels primers usuaris a connectar- se a Internet via Guifi.net. “Em vaig cansar dels problemes amb les operadores convencionals”, comença Juan Antonio amb un esperit crític i reivindicatiu. “El meu fill, que és enginyer informàtic, em va apropar a l’associació i, sincerament, valorant el cost econòmic que suposa, la meua experiència com a usuari és excel·lent”. Guifi.net ofereix als seus usuaris, que paguen una quota mensual de 10 euros, una velocitat de descàrrega de 10 MB quan es donen unes condicions òptimes. Aquesta quota, però, no prové de la connexió a Internet –matisa Héctor– sinó que s’utilitza per a cobrir les despeses de l’associació. “La major part d’aquests ingressos s’inverteixen en noves infraestructures i en el seu manteniment”, conclou. Guifi.net no té ànim de lucre i tothom que hi treballa ho fa de forma voluntària.

Tot i això, la connexió a Internet de manera totalment gratuïta també és possible. “Hi ha gent que utilitza les nostres infraestructures per a superar la bretxa digital i generar servidors proxy, els quals permeten una connexió a Internet gratuïta”, explica Héctor. Una mica perduts, li demanem que ens explique què signifiquen aquest grapat de paraules de l’argot informàtic. “És molt senzill”, comença. “Imagineu que us compreu una capsa de bombons al súper. Veritat que no us la menjaríeu vosaltres sols? Doncs, aquesta és la idea que ens han venut les operadores. A través dels proxy, la ciutadania pot
compartir part de la seua connexió contractada. És una altra mentalitat que s’ha de treballar”.

De mentalitats, l’Héctor hi entén bastant. “Hi ha un gran desconeixement en aquest sentit. Molta gent pensa que el que fem és il·legal. En general, és el que et trobes quan surts del món empresarial”. Posant èmfasi en aquesta idea, afig: “Algunes de les nostres accions han estat finançades directament per la Unió Europea, i això no s’aconsegueix al marge de la llei”.

Guifi.net i l’Alcanar usuari

La relació entre Alcanar i Guifi.net no és nova. Actualment, l’associació ja té usuaris residents al municipi i una línia que vertebra Alcanar amb Vinaròs. El conveni portarà les possibilitats de cooperació fins a una altra dimensió. L’Ajuntament s’ha compromès a facilitar, tant com siga possible, la instal·lació de les infraestructures necessàries. Principalment, a través de l’accés a emplaçaments estratègics que permeten oferir una bona connectivitat. En concret, es treballa per a situar dos nous supernodes, que són les estacions multiràdio que permeten el correcte funcionament de la xarxa.

Aquest nou equipament permetrà d’obrir un recorregut que connectarà el municipi amb Benicarló, i s’oferirà així una cobertura i una seguretat de connexió molt més elevades. Els usuaris, al seu torn, es connectaran als supernodes mitjançant nodes particulars. “Els nodes i supernodes generen camins troncals que els permeten intercanviar informació. Fent una analogia, generen carreteres. Fins ara, al món de les telecomunicacions sols existien les autopistes i nosaltres oferim l’alternativa accessible per a tothom”, explica Héctor. Tot i això, vol deixar clara una idea: “Nosaltres no pretenem rivalitzar amb les operadores convencionals. Som el que som i actuem d’acord amb els nostres principis, independentment de la resta”.

Totes i tots els ciutadans que vulguen formar part d’aquesta nova comunitat digital, sols hauran d’entrar a la pàgina web de l’associació, registrar-se i posar en marxa el seu node. “Les instal·lacions particulars no són complicades, però requereixen un mínim de coneixements informàtics. Dins dels nostres objectius també està el de generar una economia col·laborativa i, per això, animem a contactar amb l’electricista o l’informàtic del barri quan siga necessari”, matisa Héctor. A més a més, l’usuari de Guifi.net també és propietari de la xarxa, de manera que pot establir connexions entre els equips que desitge, siguen on siguen, sempre que hi haja cobertura. “Tradicionalment, per a que dos ordinadors distants es puguen connectar s’ha necessitat que cadascun d’ells tingue contractada una quota pròpia d’Internet. En el nostre cas les limitacions les posa la tecnologia, no l’empresa que ven el servei”, continua explicant Héctor.

Actualment, a la comarca del Montsià es comptabilitzen 424 nodes operatius. A escala mundial, la xifra s’eleva fins a 35.004, 25.081 dels quals es troben a Catalunya, amb un creixement d’usuaris pràcticament exponencial del 2010 ençà.

Osona i Gurb: l’origen de les granges amb fibra òptica

Guifi.net naix l’any 2004 a la comarca d’Osona, en un context que defineix molt bé els seus valors.
Els operadors de telecomunicacions tradicionals no estaven interessats a oferir Internet de banda ampla a les àrees rurals de la comarca. Per a satisfer aquesta necessitat, voluntaris i voluntàries de la zona desplegaren una xarxa pròpia, mitjançant radioenllaços fets amb encaminadors (routers) Wi-Fi, que connectava diversos punts geogràfics (nodes) i assegurava que
Internet arribés allà on calgués. Actualment, Osona té 9.044 nodes operatius.

Un d’aquests casos es troba al municipi de Gurb, situat a la plana de Vic. Avui dia, els 2.616 habitants d’aquesta perla rural, la majoria dels quals viuen en masies disseminades, poden gaudir de fibra òptica. Tot plegat, gràcies a l’enginy i l’amplitud de mires que ofereix un projecte com aquest. I és que el sistema usat per a que això siga possible es basa en la utilització de les canonades d’aigua com a vector de la fibra.

En aquesta mateixa situació es trobava Irene Rodríguez, que també acompanya Héctor en la reunió. “Si volia que Internet arribés allí on visc, havia de fer-me càrrec del cost d’una infraestructura amb un preu molt allunyat de les meues possibilitats. Després d’entrevistar-me amb mil operadores i quan ja ho donava per perdut, Guifi.net es va presentar com una solució impensable”, diu Irene amb un profund to d’agraïment. Avui dia, gaudeix d’una bona connexió allunyada del trepidant ritme de qualsevol nucli urbà, sense perdre, al mateix temps, la connexió amb la natura, on li agrada viure.

D’aquesta manera, a Alcanar, Guifi.net també es presenta com una solució per a que la connexió a Internet arribe a tots els indrets del terme municipal, inclosos els sectors més agrícoles i rurals. I no sols això. “La infraestructura permet connectar un ordinador a les càmeres de videovigilància d’una finca allunyada del nucli urbà, sense cap tipus de cost econòmic i sense
utilitzar Internet”, explica Héctor. Ens acosta així al concepte amb exemples pràctics i ens torna a allunyar de la visió preestablerta que ens porta a reduir- ho tot a Internet.

De Richard Stallman a Guifi.net Maestrat

El 27 de setembre de 1983, l’estatunidenc Richard Stallman presentava a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) el projecte GNU. Una aposta pel programari lliure que assegurés als usuaris l’accés i la capacitat de modificar-lo i compartir-lo. Diversos anys després, aquesta iniciativa va donar lloc a Linux, el primer sistema operatiu lliure. Tota una efemèride.

En aquesta mateixa línia es troba Guifi.net Maestrat. A gairebé 6.000 quilòmetres de distància, però amb la mateixa direcció.
Què sap u si, d’aquí a uns anys, també serà recordat com un punt d’inflexió. De moment, l’any 2015 l’associació ja va rebre el Premi de Banda Ampla de la Comissió Europea, un bon lloc per on començar.

Els Comuns XOLN i la Fundació Guifi.net

Els Comuns de la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral (XOLN) conformen l’acord d’interconnexió, entre iguals, que serveix de contracte d’adhesió per a cada participant. Al mateix temps, recullen els valors en què es basa Guifi.net. Tant és així que aquestes mateixes bases s’elaboren i revisen a través d’un debat públic entre tots els qui participen en la xarxa.

Tal com el seu propi nom indica, la llibertat i la neutralitat vertebren l’estructura ètica de l’associació. Tot participant és lliure d’utilitzar la xarxa per a qualsevol propòsit, mentre no perjudique la resta d’usuaris.

Alhora, del 2008 ençà, Guifi.net té la seua pròpia fundació, la qual li proporciona personalitat jurídica i li permet d’actuar en igualtat de condicions respecte de qualsevol altre operador de telecomunicacions.

D’aquesta manera, Guifi.net considera l’accés a les telecomunicacions i a Internet com a dret humà i té com a principal objectiu fer possible que tota la ciutadania puga gaudir-ne en les condicions més favorables possibles. “Avui dia, fins i tot per a relacionar-te amb les administracions públiques és necessària una comunicació digital. Hi ha tràmits molt difícils de fer si
no se segueix un procediment telemàtic. L’accés ja és una necessitat”, reivindica Héctor en aquest sentit.

Res més enllà del que desitjava Stallman quan va afirmar que “el meu treball amb el programari està motivat per un objectiu idealista: difondre llibertat i cooperació”, amb la voluntat de “motivar l’expansió del programari lliure, de substituir el privatiu,
que prohibeix la cooperació, i, així, fer de la societat un lloc millor”. Potser Héctor i Richard s’haurien de conèixer i anar a prendre alguna cosa. I Alcanar, quan tinga la nova instal·lació en funcionament, podria oferir un marc on se senten còmodes: enmig d’una xarxa oberta, lliure i neutral, al mateix temps que d’un paratge natural únic.Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat