Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Explorant el terç nord de Sant Jaume

Explorant el terç nord de Sant Jaume

| Cultura

J. Joaquim Buj/ Diari de Tarragona

L’objectiu a curt termini és museïtzar i obrir al públic aquesta zona de la fortificació datada a la primera Edat del Ferro, situada al terme municipal d’Alcanar.

El canvi té a veure amb la intenció de museïtzar aquest terç nord en un futur proper”, manifesta al Diari el director de la campanya, David Garcia. “Ens permetrà conèixer millor el sistema de fortificació d’aquesta gran residència que és Sant Jaume”, conclou Garcia. Fins ara coneixem que té una muralla molt potent (quatre metres d’amplada en algun punt), amb dues torres associades (de les primeres que es construeixen a l’àrea de l’actual Catalunya) i un sistema molt complex de protecció de la porta del nucli.

Durant la primera quinzena s’ha excavat la part exterior del jaciment, en concret, el sistema defensiu: el pany nord de la muralla i els voltants de les dues torres. Al llarg de la segona quinzena d’agost, l’equip d’arqueòlegs realitzen, com cada any, tasques de conservació i restauració que permeten mantenir la integritat de l’assentament. Fins a final de mes, ja no excavaran cap àrea nova i seguiran explorant els espais exteriors que ja tenen en marxa, i la zona de l’accés al jaciment. Són àmbits que ja estan en procés des de fa algunes campanyes, i que, en algun cas, hi ha previst enllestir-los aquesta temporada que dura tot l’agost.

L’equip està format per quinze persones. Una part el formen membres del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona: Isabel Moreno, Marta Mateu, Laia Font, Carme Saorin i Jorge Botero. La resta, com és habitual, són majoritàriament estudiants d’arqueologia, de diverses procedències, amb un gruix important d’estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, que podran aprofitar aquesta activitat per a aprendre millor l’ofici, de manera pràctica, complementat la formació a les aules. També incorporen, un any més, dos estudiants en pràctiques de conservació-.restauració.

La campanya compta amb el suport econòmic “incansable, sostingut i sistemàtic” de l’Ajuntament d’Alcanar, des de ja fa 19 anys, remarca l’equip de recerca. També s’han destinat una part d’aquests ajuts municipals a la realització dels treballs de camp i l’anàlisi i estudi de les dades procedents de Sant Jaume. Les conclusions s’han plasmat en un llibre finançat, especialment, amb fons propis del GRAP.

Llibre de referència
El llibre sobre Sant Jaume era una necessitat i gairebé una obligació. “Després de dinou campanyes, atresoràvem una quantitat d’informació molt notable. Si bé una part d’ella l’havíem anat publicant en diversos articles científics (molts d’ells són consultables on-line, la informació estava dispersa i bona part inèdita”, manifesta l’arqueòleg David Garcia. Es tracta d’una monografia científica de 448 pàgines. Incorpora 380 imatges a color, que il·lustren molt bé la qualitat del jaciment i, sobretot, la dels materials que ha produït fins ara.

L’edició tan sols afecta els àmbits que fins ara s’han excavat del tot. “Ja estem redactant el segon volum, que afectarà espais que preveiem enllestir el seu estudi aquests propers anys”, comenta Garcia. Sant Jaume acabarà disposant de tres o quatre volums, que recolliran el coneixement científic obtingut. Els directors de les excavacions es proposen fer un altre llibre, de divulgació general, amb un llenguatge adaptat al gran públic, tot i que igualment molt il·lustrat.

Segons David Garcia, “aquest llibre ha de passar a ser una referència en l’àmbit científic pel que fa als estudis sobre la primera edat del ferro a l’àrea del nord-est de la península Ibèrica. Estem reben mostres de reconeixement sobre la utilitat que tindrà el llibre per al seus treballs, de part de científics d’arreu d’Europa”. Ara mateix, el llibre científic només es pot comprar pel web d’Edicions UB al preu de 35 euros més despeses d’enviament a casa.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat