Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Es presenta la programació del XX mercat Ibèric

Es presenta la programació del XX mercat Ibèric

| Cultura

Es presenta la programació del XX mercat Ibèric

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa el XX Mercat Ibèric de Sant Miquel d’Alcanar, que tindrà lloc el 24 i 25 de setembre als carrers del nucli antic del municipi. Alfons Montserrat, regidor de Cultura i Alcalde de l'Ajuntament d'Alcanar, Jordi Monfort, regidor de Turisme, i Mar Villalbí, arqueòloga i conservadora del Museu de les Terres de l'Ebre, han comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar les principals novetats de l’edició d’enguany.

Coincidint amb la vintena edició, la programació dóna un gir i inclou un gran nombre de tallers i activitats de la mà d'artesans i experts en la recreació històrica. Un any més, amb l’objectiu de difondre el ric patrimoni ibèric d’Alcanar, també s’organitzaran jornades de portes obertes i visites guiades.

En aquest vintè aniversari, a més, el Mercat Ibèric inclou altres novetats, com la presentació del primer llibre sobre l'assentament de Sant Jaume Mas d'en Serrà o una exposició sobre els canvis en el sistema de producció tèxtil de l'època, organitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre.

“Estem reescrivint i reinterpretant la història”

Alfons Montserrat ha destacat  que “estem a la vintena edició, això vol dir que el Mercat Ibèric és una realitat perfectament consolidada, una tradició, amb la qual la població d’Alcanar té una vinculació emocional molt forta.”

En aquest sentit, ha recalcat que “des de l’Ajuntament aprofitem aquest esdeveniment per memorar el passat iber del nostre municipi, ja que aquestes terres van ser un referent dintre el seu context”;  també ha afegit que  “tenim un jaciment ilercavó important, la Moleta del Remei, i un poblat iber, el Sant Jaume- Mas d’en Serrà, on s’estan fent excavacions. Les troballes de les diferents campanyes d'excavacions estan fent reescriure i reinterpretar la història”.

El regidor de Cultura ha convidat tothom a assistir a la presentació de L’assentament de la primera edat del ferro de Sant Jaume (Alcanar, Montsià), el primer llibre sobre l’assentament canareu, el dissabte 24 de setembre a les 19.00 h. Els seus autors són David Garcia, Isabel Moreno i Francesc Gràcia, tots tres en diferents moments han dirigit les excavacions del dos jaciments canareus.

L’alcalde també ha volgut valorar la feina feta per l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar durant aquests vint anys, “ja que sempre ha treballat amb il·lusió perquè aquest esdeveniment sigui possible”.

Mar Villalbí, per la seva banda, ha explicat les properes actuacions que es portaran a terme a la Moleta del Remei, “es renovarà la senyalització, amb el suport la Diputació de Tarragona”, també es reforçarà  la part didàctica “perquè tothom pugui saber com era una caseta ibèrica” i es recuperarà la zona del forn.

La conservadora d’arqueologia del Museu de les Terres de l’Ebre també ha parlat de l’exposició “El teixit: del fil a la tela” dintre el XX Mercat Ibèric; aquesta inclou molt material de l’època,  on “destaca especialment el nombre de pondus i fusaioles”, entre altres instruments.  A l’exposició també s’hi trobarà “materials etnològics relacionats amb el món del teixit”. Així, ha convidat la ciutadania a la seva inauguració, el pròxim dijous 22 de setembre a les 19.00 h, al Centre d’interpretació de la Cultura dels Íbers-Casa o’Connor.

La gran festa ibera

Finalment, Jordi Monfort ha emfatitzat que “ara és un bon moment per plantejar-nos objectius més ambiciosos i donar una nova dimensió a aquest esdeveniment. En definitiva,  volem que el Mercat Ibèric  es converteixi en la nostra gran festa ibera. Un referent al territori i al país.  Per això hem apostat per una programació que, més enllà del tradicional mercat, ens ajude en aquesta tasca pedagògica i divulgativa”.

Així, aquells que visiten el Mercat Ibèric podran submergir-se en la vida quotidiana de l’època ibera i tindran la possibilitat de realitzar tasques com teixir, practicar tir amb llança, elaborar joies, tastar la seva  gastronomia, gaudir de demostracions de mestres terrissers i teixidors, i participar en tallers de molta i cocció de gra i, fins i tot, encunyar la seva pròpia moneda ibera.

Tot això, a més, acompanyat d’un grapat d’actuacions i espectacles dirigits als més menuts, música en viu, demostracions d’elaboració de cervesa artesana, entre altres. Els visitants també podran gaudir d’un menú especial per al cap de setmana del mercat iber, a diferents restaurants d’Alcanar.

 Programa XX Mercat Ibèric Alcanar

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar