Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies En marxa les obres dels danys ocasionats pel temporal Glòria al port de les Cases

En marxa les obres dels danys ocasionats pel temporal Glòria al port de les Cases

| Agricultura i Pesca

El port de les Cases va patir desperfectes a causa del temporal excepcional Glòria el gener passat. El temporal va causar danys estructurals a la part final del dic del costat de la bocana, el morrot. També va provocar la pèrdua de blocs d'escullera al llarg del dic i el trencament del paviment del moll de ponent en el seu tram final. L'empresa pública Ports de la Generalitat invertirà 192.000 euros en la reparació del port. Les obres, que s'han endarrerit a causa de la situació causada per la covid-19, es van iniciar la setmana passada i tenen un termini d'execució de cinc mesos.

L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, acompanyat del director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha visitat avui les obres d'emergència del port.

El batle ha explicat que "el nostre port és la casa dels pescadors, el lloc on surt aquest producte d'excel·lència que ens fa ser un referent gastronòmic a tot el país i que, a més, forma un actiu paisatgístic molt important al municipi. Per tant, és cabdal que posem recursos per a millorar-lo i cuidar-lo". Respecte a la inversió de Ports, ha manifestat que "ens reconforta el seu compromís per restaurar el port de les Cases arran del temporal Glòria, ja que d'aquesta manera els pescadors, i també tota la gent del municipi, se senten més segura".

Joan Pere Gómez ha dit sobre l'actuació d'emergència que s'està executant: "Ara, fem aquesta actuació d'emergència i l'any vinent esperem poder disposar de l'estudi i el projecte d'obra que aporte solucions a un port vulnerable als temporals, per adaptar-lo a futurs temporals i al canvi climàtic". En aquest sentit, l'alcalde d'Alcanar ha conclòs: "Seguirem en contacte amb Ports per abordar les obres més estructurals i necessàries pendents per a l'any vinent".

Obres d'emergència

Les obres d'emergència han començat per l'execució d'un camí provisional per al pas de camions i la maquinària i una plataforma on s'ubicarà una excavadora giratòria que s'encarregarà de reposar els blocs d'escullera al llarg de l'estructura del dic de recer. També s'ha habilitat un espai per desar les pedres d'escullera.

En total es preveuen col·locar 3.200 tones d'escullera en blocs d'entre 4 i 6 tones per unitat. Els blocs de major tonatge s'ubicaran a les zones que reben major acció del temporal i els de menor tonatge en la part que rep menys l'impacte de l'onatge. Un cop s'haja rehabilitat la part de l'extrem del dic i s'haja reposat tota l'escullera, es rehabilitarà la punta del moll de ponent i es pavimentarà.

Paral·lelament, s'ha adjudicat a la Universitat d'A Corunya el projecte per fer un assaig en una piscina de model físic d'una maqueta del port de les Cases d'Alcanar. Ara, estan treballant en tasques prèvies i tan bon punt s'obri de nou aquesta universitat, paralitzada com la resta d'activitats docents per la crisi de la Covid-19, es farà la prova i l'estudi pertinent. De l'estudi que sortirà d'aquesta prova, es redactarà el projecte constructiu que ha d'aportar solucions a un port que és vulnerable als temporals, per millorar l'agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries amb els temporals.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078