Alcanar.cat

Formulari de cerca

El malnom: Rialla

| Cultura

Hem estat tractant tot un seguit de malnoms que s’han preservat fins als nostres dies. I vam estar fent també referència al fet que la majoria s’originaven entre els segles XVIII i inicis del XX. N’hi ha alguns, però, que s’han perdut i només perduren en alguns recòndits llocs, bé de la memòria col•lectiva, bé en altres fonts gens menyspreables, com la toponímia local.

Rafel Reverter Queralt havia nascut a l'Alcanar del darrer quart del segle XVIII, cap al 1760 o 1770. Pel 1821, formava part del corpus de rics hisendats, propietaris, rendistes i tinents que vivia plàcidament, amb la vida ben endreçada, tot arreglant la dels altres en un Alcanar que es debatia entre les praxis liberals i aquelles –diguem-hi– neogremials, molt pròpies de l’Antic Règim. La contalla explica que una nit de gener del 1822, quan un escamot reialiste entrava a la ciutat manat des de Tortosa, enmig d’un entramat polític poc clar i cridant visques al rei Ferran VII, l’hisendat Rafel de Rialla corria serra enllà per fugir de les tropes que, entretant, li furgaven la casa a la cerca d’una quantitat de quartos important.

No devia fugir, Rafel, pel conegut com a Mal Pas de Rialla, baix mateix de la Torreta del Montsià? I no devia ser, este Rafel, el nostre Rafel Reverter, del qual parlàvem al principi d’esta entradeta? Rafel devia ser avantpassat dels O’Connor: per a entendre’ns, el cognom Reverter es transmetria a través de son fill Innocenci –que va ser batle a Alcanar entre el maig del 1866 i l'octubre del 1868– i sa néta Innocència, que va tindre una filla amb un industrial vinarossenc, na María Lías Reverter. I amb tot això, el malnom de Rialla ja no devia passar més generacions que la d’ell.

Així què? Han quedat clares la Rialla, les corregudes d’aquella turmentosa nit de gener i la fuga per un esquerp i quasi inaccessible pas –aneu-hi, aneu-hi i comproveu-ho, si no és així– d’en Rafel Reverter, aquell del qual s’ha esborrat fins i tot el malnom?  

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078