Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Ara fa... Els rellotges de sol, un joc d'ombres

Ara fa... Els rellotges de sol, un joc d'ombres

Una de les preocupacions més velles de la humanitat va ser la de mesurar el temps. Saber llegir-lo i sotmetre’l a una llei reguladora va ser considerat, des de la més llunyana antiguitat, com un dels graus majors de la saviesa humana.

Quan un es planteja com funciona un rellotge de sol, el primer que pensa és que, gràcies “al sol”, el rellotge marcarà l’hora. Però no n’hi ha prou que faça sol durant el dia per a funcionar, sinó que depèn també de la situació, la posició de l’estilet, les dimensions i la informació dels quadrants, etc. Tot és important per a que el rellotge funcione bé.

En aquest sentit, hem de destacar la figura dels quadranters: persones que tenien noció i coneixement dels principis de la gnomònica, la ciència que estudia la construcció i la resolució tècnica dels rellotges de sol, combinant l’astronomia, la física i les matemàtiques, i que eren capaços de construir aparells que podien mesurar el pas del temps amb la màxima precisió, mitjançant l’ombra o la manca d’ombra del sol.

Per a construir un rellotge de sol s’ha de tenir en compte el tipus d’hora: l’hora solar veritable és l’hora en què el Sol passa pel meridià del lloc on ens trobem. Cada lloc té la seua hora solar veritable.

El migdia (hora de Greenwich) es considera migdia, independentment de la posició real del Sol, en tots els llocs compresos en el fus horari. Cada canvi de fus augmenta o disminueix l’hora en una unitat segons si anem cap a l’est (augmenta) o cap a l’oest (disminueix). L'estilet ha de tenir una llargària i una orientació adequades. L'ombra de l’estilet indica l'hora sobre les línies horàries del quadrant solar del rellotge.

El llibre Rellotges de sol a la demarcació de Tarragona, de Mireia Mercadé, recentment publicat per la Diputació de Tarragona, arreplega les dades dels 350 rellotges de sol que expliquen la manera i la voluntat de controlar el temps, així com la història que hi ha darrere de cada lloc on se situaven. Cadascun d’aquests rellotges és diferent i tots mostren una varietat exquisida de colors, formes i estils.

Segons Mercadé, la comarca del Montsià conserva una quinzena de rellotges de sol peculiars i d’especial interès. Concretament, a Alcanar n’hi ha tres i en molt bon estat de conservació: el del carrer de la Generalitat, 1, cantonada amb la plaça Major; el de la plaça de l’Abadia, i el de l’hostatgeria de l’Ermita de la Mare de Déu del Remei.

El rellotge de sol de la plaça de l’Abadia es troba situat a la façana lateral de l’església de Sant Miquel. Construït amb el mètode vertical declinat, aquest rellotge data de l’any 1985. El seu estilet és menut i metàl·lic, orientat 160º al sud. No té línies horàries, solament números i punts per a situar les hores, que van de les 7 del matí a les 5 de la tarda, en numeració romana. El material és de pedra vista i té el marc arrebossat.

Tot i que la majoria d’esglésies i ermites solen tenir el seu rellotge de sol, en el cas de  l’Ermita del Remei el trobem a la façana de l’hostatgeria. Concretament, a l’alçada del primer pis, entre dos finestres. Les línies horàries estan pintades i van de les 5 de la matinada a les 4 de la tarda. L’estilet és metàl·lic i la seua orientació és de 165º al sud.

Però el rellotge més antic d’Alcanar és el que es troba situat a l’edifici cantoner entre la plaça Major i el carrer de la Generalitat. Al capdamunt del seu quadrant hi trobem l’any de construcció, 1792, i el dibuix d’un sol. L’estilet és metàl·lic i està orientat cap al sud amb una inclinació de 173º. Es caracteritza per un quadrant en forma quadrada i pels seus colors vius. Les línies horàries van de les 7 del matí a les 7 de la tarda. Aquest  rellotge de sol és el més observat ja que la seua situació estratègica fa que estiga a la vista de tothom.

Aquests rellotges de sol formen part de la nostra història i, en l’actualitat, la seua funció és la de fer-nos memòria del nostre arraïlament a la terra, de la servitud als seus ritmes, al seu rodar immutable.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat