Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar es bolca amb el 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

Alcanar es bolca amb el 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

| Dona, Dona; Acció social

El 25 de novembre es va commemorar al municipi el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. A les dotze del migdia, a la plaça de l’Ajuntament d’Alcanar, es va celebrar l'acte institucional, amb la lectura del manifest i la realització d'una performance en record de les dotze dones catalanes i la dona vinarosenca que han mort durant el 2019 a causa de la violència masclista.

L’Ajuntament d’Alcanar treballa per crear consciència al voltant de la lluita contra una violència que any rere any continua matant dones. Per a Maribel Ramon, regidora de Polítiques d’Igualtat, "és important visibilitzar el 25-N perquè la violència contra les dones és una xacra social, un  problema arrelat que hem de treballar moltíssim. Cal fer-nos visibles, fer campanyes i actes, llegir manifestos i fer tot el que estiga al nostre abast perquè la gent es consciencie". 

Joan Roig, alcalde d'Alcanar, recorda que "sis treballadors i treballadores públiques i la mateixa regidora de l'àrea ja s'han format en polítiques públiques en perspectiva de gènere. Des de l’Ajuntament seguirem treballant, fent molta pedagogia, perquè la violència envers les dones s’erradique d’una vegada per totes".

Rosa Maria Raga, presidenta de l'Associació de Mestresses de Casa i activista pels drets de les dones, va ser l'encarregada de llegir el manifest institucional, el qual recordava que "les violències contra les dones persisteixen any rere any en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat. Tot i això, les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere". El seu discurs va finalitzar amb un crit: "El moviment feminista és imparable i la nostra sororitat és la nostra força. Cridem juntes: si en toquen a una, ens toquen a totes!".

Més actes reivindicatius

El consistori va preparar més actes per a commemorar aquesta data tan assenyalada. El Consell Comarcal del Montsià, l'Ajuntament d'Alcanar i l'Institut Sòl de Riu d'Alcanar van organitzar conjuntament un acte comarcal de commemoració del 25-N que va tenir lloc el 29 de novembre al Casal Cívic Trinitari Bel d'Alcanar.

L'esdeveniment va consistir en la representació del “Teatre per la igualtat”, a càrrec de l'alumnat de l'Institut Sòl de Riu, una obra que parla sobre les relacions que s’estableixen entre una colla d’adolescents a partir de la publicació de diversos vídeos a les xarxes socials sense el consentiment de les xiques. Tal com explica la regidora, és "una obra molt interessant que ens ha fet reflexionar sobre les relacions de gènere entre el jovent. Volem posar en valor l’esforç i implicació de l’alumnat. Moltes gràcies!”. 

Seguidament, El Sobrino del Diablo va afegir més elements de reflexió i humor amb l'espectacle Homes tontos, mentiders i masclistes, un particular taller-concert didàctic en el qual es van mostrar situacions de discriminació, sexisme o violència contra les dones, a través de cançons.

A més, els dissabtes 23 i 30 de novembre, al Centre Cívic U d’Octubre, es va llegir el manifest institucional en els concerts de la Banda Municipal de Música d’Alcanar i l’Agrupació Musical Canareva.

Les dades, encara alarmants

Enguany dotze dones han estat assassinades a Catalunya, vuit per violència masclista en l'àmbit de la parella, una més que l'any passat en aquesta època. Set víctimes eren majors d'edat i una tenia dèsset anys. La franja d'edat amb més víctimes és la de 41 a 50 anys. Sis tenien una relació sentimental amb l'autor i hi convivien. Dos dones ja havien presentat una denúncia prèvia i una d'elles tenia vigent una mesura judicial de protecció. Les sis dones mortes tenien onze fills que han quedat òrfens, dels quals vuit eren menors d'edat. 

"Aquestes només són algunes de les dades globals. Per això, cal que seguim lluitant i treballant amb campanyes i manifestos", conclou el batle d'Alcanar. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078