Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar, amb la mirada posada en el Festival Tyrika

Alcanar, amb la mirada posada en el Festival Tyrika

| Cultura, Tyrika

Els dies 6 i 7 d’octubre Alcanar retrocedirà en el temps. Les recreacions històriques tornaran al carrer, sostingudes amb estructures de fusta i al resguard de teles d’època. Amb elles, exposicions temàtiques, tallers didàctics o demostracions artesanes, sempre respectant els cànons ibèrics. Mentrestant, a la Moleta del Remei es reprendrà l’activitat pròpia de la Primera Edat del Ferro.

En la seua segona edició, el Festival Tyrika transformarà Alcanar: als restaurants s’oferiran menús ibers, els més petits podran gaudir d’atraccions d’època i no serà estrany intercanviar salutacions amb vianants vestits amb túniques, casc o amb espasa i escut a les mans. Abans, però, des de l’Ajuntament d’Alcanar s’han programat diverses activitats per a fer més amena l’espera.

Els passats dies 1 i 2 d’agost, catorze persones cursaren el programa formatiu “La cultura ibèrica com a eina educativa i de lleure”. Un curs monogràfic que tenia per objectiu capacitar tothom que hi participés en les diferents activitats educatives i de lleure que es poden fer amb la cultura ibèrica com a eix vertebrador. Meta assolida, segons Jordi Sancho, alumne de les jornades i estudiant d’història: “Resulta molt interessant que el món iber no es quede, solament, en l’àmbit acadèmic. El curs ens ha permès aprendre com transmetre’l en altres contextos i, principalment, als més joves”.

El primer dia lectiu va transcórrer a l’Edifici dels Serveis Agraris “Joan Gil” d’Alcanar i el segon al poblat ibèric de la Moleta del Remei. Ambdós amb un enfocament merament pràctic, tal com senyala el mateix Jordi: “La matèria teòrica va ser escassa. D’altra banda, és lògic. Tot contingut s’interioritza millor si li dones vida, el vius en primera persona i, al final, d’això tracten els cursos per als quals et preparaven aquestes jornades”. Els assistents, entre d’altres, van poder treballar amb peces de fang, estany, per a la recreació de monedes, o argila; també van realitzar inscripcions sobre plom o van trenar polseres amb telers d’època. “La imaginació és una eina molt poderosa per als xiquets. Tot el que hem après, i podrem aplicar a partir d’ara, ens permetrà transportar-los fins a aquella època. És important que, des de les primeres edats, els xiquets i xiquetes puguen conèixer la història del seu poble i valorar-la com es mereix”, afegeix Amadeu Marcos, també alumne del curs.

Tant el Jordi com l’Amadeu podran viure el Festival Tyrika des d’una altra perspectiva, ja que el seu nou perfil els permetrà exercir com a monitors i col·laboradors en moltes de les activitats que es plantejaran. D’igual forma, també ho podran fer la resta d’alumnes del curs, ja que tothom obtingué el certificat propi de l’Ajuntament que acredita la titulació.

D’altra banda, el passat dissabte, 4 d’agost, centenars de mirades curioses s’acoparen a la platja del Marjal, just al costat del port de les Cases, per a presenciar l’escenificació d’un intercanvi comercial entre ibers i púnics. L’espectacle, a càrrec d’Ibercalafell, s’emmarcà en el Cap de Setmana del Turisme de les Cases.

Jordi Monfort, regidor de turisme i assistent a l’acte, quedà gratament sorprès amb l’acollida que tingué: “Dissabte va quedar palès l’interès de la població, i visitants, per la cultura iber. S’apropa el Festival Tyrika, una aposta ferma d’aquest mandat, i ens desperta molta il·lusió veure com es desenvoluparà. En aquesta edició es farà un pas important cap a la referència cultural que pretenem que esdevingui aquest cap de setmana d’època”. La reconstrucció històrica tingué un caràcter dinàmic i viu que atorgà un paper protagonista als xiquets i xiquetes que s’aproparen. Al mateix temps, es gaudí de recreacions arqueològiques i museístiques fidedignes a l’època ibèrica i d’actuacions que permetien entreveure una exhaustiva tasca de documentació.

Coincidint amb tot això, durant la primera setmana d’agost, el grup de recerca del GRAP de la Universitat de Barcelona reprengué les excavacions arqueològiques al jaciment canareu de Sant Jaume-Mas d’en Serrà, tal com porta fent des de 1997. Un jaciment que, avui dia, és un dels més importants de Catalunya i s’ha convertit en un referent per poder entendre el període comprés entre el fenal de l’edat del bronze i la primera edat del ferro. Justament, l’època a la qual tronarà Alcanar durant la primera setmana d’octubre, durant el Festival Tyrika.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat